Ékes Lakás Ingatlaniroda

<< vissza

Dokumentumok, műszaki ismeretek, feledésbe ment információk, egyebek….

Nos, nézzük meg, mire is kell gondolnia jó előre azoknak, akik egyedül szeretnék végig vinni az értékesítés folyamatát. Ezt a témát is csak dióhéjban szeretném vázolni, mert képtelenség mindenre kiterjedő útmutatást adni. A tapasztalataim azt mutatják, hogy minden ügy más, minden ügyfél más. Sok sok kérdés merül fel, amire sokszor még mi, akik évek óta ezzel foglalkozunk sem tudjuk a választ azonnal.


Kezdjük a száraz információkkal:

  • Mindenképpen be kell szerezni az ingatlan tulajdoni lapját és (lakóház esetén) a térképmásolatot is. Ami könnyebbség, hogy ez a földhivatal internetes felületésől néhány kattintás és fizetés után könnyen letölthető. Ajánlatos megvizsgálni a tulajdoni lap bejegyzéseit. Sokszor előfordul, hogy régesrégen kifizetett és elfelejtett jelzálog hitelek és munkáltatói kölcsönök még mindig teherként szerepelnek. Netán valamikor régen elhunyt családtagunknak még haszonélvezeti joga van a házon, vagy jelenleg is fennálló banki hitel van bejegyezve. A térképmásolatot időben össze kell hasonlítani a valósággal, mert ha nincs egyezés és belebotlunk egy komoly, de hitelből, CSOK-kal vásárló vevőbe, nagy csalódás érhet bennünket a banki bírálatkor.
  • Meg kell csináltatni egy szakemberrel az ingatlan energetikai tanusítványát, mely 2012 január 1. óta az adásvételi szerződés szükséges és elengedhetetlen kelléke. A kiállítástól számítva 10 évig érvényes abban az estben, ha nem történik az ingatlanon olyan változás, mely befolyásolja az enrgetikai értékét. Az energetikai tanusítvány elkészíttetése (és költsége) minden esetben az ingatlan tulajdonosának, vagyis az eladónak a feladata és költsége.
  • Tárasházi lakásoknál érdemes beszerezni a társasházi alapító okiratot, ebben a legtöbb esetben a közös képviselő segítségünkre lehet. Érdemes elolvasni, mert tartalmazhat olyan információkat és rendelkezéseket (pl. elővásárlási jog) amire szükségünk lehet az adásvételi szerződéshez. Legyünk tisztában a közös költség összegével, és azzal, hogy ez a díj pontosan mit tartalmaz.
  • Legyenek ismereteink a műszaki paraméterekről! A legtöbb érdeklődő manapság legelőször azt a kérdést teszi fel: az elektromos hálózat mikor lett felújítva, milyen vezetékek futnak a falban? Azok vezeték csatornában vannak e már vezetve? Hány amperes a villanyóra? Nagyjából legyen tudomásunk arról, hogy mikor volt a lakás felújítva. Házaknál gyakori kérdés az alapozás: tégla, vagy beton? Milyen a szigetelés?
  • Érdemes egy vázlatos alaprajzot készíteni, hogy tudjuk minden helyiségnek a paraméterét.
  • És a végére egy banális, de nagyon fontos dolog: nézzük meg a személyi igazolványunk érvényességét!

Ha minden megvan, felvérteztük magunkat tudásban és felkészültünk lelkiekben, vegyünk egy nagy levegőt és kezdjük el várni az első telefonhívást. De amíg ez nem érkezik, kicsit készüljünk fel emberismeretből is, mert bizony szükségünk lesz rá! Erről a következő bejegyzésben fogok írni…

AMENNYIBEN SEGÍTSÉGRE LENNE SZÜKSÉGE, SZAKEMBERRE BÍZNÁ EZT A FELADATOT, FORDULJON HOZZÁM BIZALOMMAL!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial