Ékes Lakás Ingatlaniroda

<< vissza

Sokan vannak, akik kellő ismeret és előkészület nélkül vágnak bele a lakásuk, házuk eladásába. Az utóbbi időben munkám során nem egyszer találkoztam aprónak tűnő, de végzetes hibával, ami az üzletkötést meghiúsította. Ezért is szeretném most két dologra felhívni a figyelmet, amit már érintettem egy előző írásomban is. Mégpedig az ingatlan tulajdoni lapjára és lakóházaknál a hiteles térképmásolatra. Mindkettő néhány kattintás után beszerezhető a www.foldhivatal.hu oldalról. De nézzük sorban:

ELFELEJTETT TERHEK A TULAJDONI LAPON: Jó tudni, hogy a tulajdoni lap harmadik része tartalmazza az ingatlanra bejegyzett terheket, melyek lehetnek jelzálog jog, elidegenítési és terhelési tilalom, végrehajtási jog, haszonélvezeti jog, özvegyi jog stb. Ezekről általában tudomása van a tulajdonosnak, így nem a tudott terhekre szeretném a kedves olvasót figyelmeztetni. Nem egy esteben az adásvételi szerződés megkötése előtt derült fény régen kifizetett munkáltatói hitel, vagy önkormányzati kölcsön jelzálogjogként szereplő bejegyzésére. Nincs is akkor baj, ha az a bizonyos régi munkahely, amely a kölcsönt folyósította még létezik, viszont vannak esetek, amikor régi nagy üzemek és gyárak jogutód nélkül megszűntek. Bármilyen csekély az összeg, a bejegyzés törlése hosszadalmas és sok utána járást igénylő procedúra és egészen biztos, hogy az adásvételt hónapokra elfelejthetjük.

A tanulság, soha ne sajnáljuk a fáradságot, hogy a lehető leghamarabb lekérjük az eladó ingatlan tulajdoni lapját, ha szükséges, nézessük át hozzáértő szakemberrel és időben rendezzük az esetlegesen fennálló problémákat!

A HITELES TÉRKÉPMÁSOLAT-nak egyeznie kell a valósággal. A letöltött térkép léptéke alapján a rajzon szereplő 1 mm a valóságban 1 m-nek felel meg. Vagyis, fogjunk egy vonalzót és egy hosszabb mérőszalagot és mérjük le a házat, hasonlítsuk össze a hiteles dokumentummal. Amennyiben nem egyezik a kettő, az ingatlanunk nem alkalmas banki hitelezésre, vagyis csak készpénzes vevőnek tudjuk eladni. Az eltérés orvoslása szintén hosszadalmas és bizony pénzigényes probléma.

Amennyiben kérdése van a témával kapcsolatban, segítségre szorul, forduljon hozzám bizalommal.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial